Laugeman Mondverzorging

Tandplaque

Tandplaque kan leiden tot bloedend tandvlees
Iedereen heeft tandplaque. Tandplaque wordt gevormd van de voedselresten die achterblijven na het eten en drinken. Sommige dranken bevatten suikers die eerder plaque vormen. Tandplaque wordt in de mond door verkalking omgezet tot tandsteen. Tandsteen en tandplaque veroorzaken bloedend tandvlees. Bacteriën aanwezig in de plaque irriteren en ontsteken het tandvlees, waardoor het plaatselijk gaat bloeden.

Het kan gaan bloeden bij het poetsen van de tanden en bij het interdentaal reinigen (stoken, ragen en flossen), waardoor het meestal niet een hele dag door bloed. Het bloeden van het tandvlees bij het poetsen en interdentaal reinigen betekend dat er teveel tandplaque en tandsteen op de tanden zit. Dat betekend vaker poetsen en vooral aandacht besteden aan de plekken waar het tandvlees bloed.

Tongplaque verwijderen
Bloedend tandvlees ontstaat door de aanwezigheid van tandplaque. In de mond kan echter ook plaque op de tong achter blijven: tongplaque. Wanneer alleen tandplaque wordt verwijdert kan de plaque op de tong zich in de mond verplaatsen. Om tandsteen, bloedend tandvlees, irritaties en ontstekingen in de mond te voorkomen is het belangrijk om tand- én tongplaque te verwijderen. Bloedend tandvlees kan zo voorkomen worden.

Kijk ook bij behandeling tandplaque voor het voorkomen en/of bestrijden van tand- en tongplaque.