Laugeman Mondverzorging

Orthodontie & Beugel

Een beugel krijg je meestal als jong volwassenen wanneer de blijvende tanden en kiezen doorkomen en die niet goed staan. Zo kunnen kiezen niet goed op elkaar passen, de voortanden scheef of naar voren staan. Ook op latere leeftijd kan er nog gebeugeld worden. Voor een mooiere glimlach of omdat de stand van de tanden het eten belemmerd. Tanden en kiezen die op elkaar passen blijven gaver dan scheve tanden en kiezen.

Beugels
Voor de verschillende mogelijke veranderingen van de stand van tanden en kiezen zijn er verschillende soorten beugels. Er zijn beugels die op de tanden geplakt zitten; vaste apparatuur (slotjes of blokjes beugel) en uitneembare beugels (plaatjes beugel).

Beugelverzorging
Bij een vaste beugel is het belangrijk extra goed te poetsen en ook tussen de tanden te stoken of ragen. Bij een uitneembare beugel is het belangrijk deze op een schone plek te bewaren wanneer die niet gedragen wordt. Een uitneembare beugel dient regelmatig grondig gereinigd te worden om bacteriën van de beugel niet mee de mond in te nemen.