Laugeman Mondverzorging

Aften en wondjes

Wat is de oorzaak van aften en wondjes?
De oorzaak van aften in de mond is niet altijd duidelijk. Aften kunnen spontaan ontstaan. Wondjes in de mond kunnen ontstaan door te eten. Iets scherps in het eten irriteert of prikt in de wang of er wordt tijdens het kauwen op de wang gebeten. Wondjes kunnen aften worden, kleine ontstoken plekjes op het wangslijmvlies. Aften en wondjes kunnen bij jongeren en volwassenen voorkomen. Meestal komen aften bij jongeren tijdelijk in de pubertijd voor net zoals jeugdpuistjes.

Herken een afte
Een afte is een blaasje of soort puistje in de mond, een plaatselijke ontsteking van het wangslijmvlies. Vaak komt een afte voor in de wang of aan de voorkant van de mond op de lip. De grote van een afte verschilt, maar zijn meestal 3 tot 4 mm. Doordat er geirriteerde plek in de mond aanwezig is kan scherp, gekruid of zuur eten extra irriteren.

Hoe ontstaat een afte?
Het krijgen van aften kan komen door het voedsel dat je eet, bijvoorbeeld door een wondje of gevoeligheid voor een ingredient in het eten. Het kan ook komen door de weerstand die je lichaam heeft, bijvoorbeeld een verkoudheid of stress kunnen een rol spelen. Of het is gewoon aanleg, net zoals het krijgen van puistjes bij de een vaker voorkomt dan bij de ander. Meestal heb je maar af en toe een afte. In de pubertijd kan je vaker last hebben van aftes. Een afte komt spontaan op en verdwijnt ook weer spontaan. Toch hebben sommige mensen langere tijd last van aften of regelmatig last van aften.

Bestrijden van een afte?
Fresh and Close periodontal solution is speciaal ontwikkelt voor de behandeling van halitose. Het mondspoel- en gorgelmiddel komt in contact met het wangslijmvlies, waar aften voor komen en herstelt de bacteriële balans in de mond.